Eerste voorzitter Leergeld Utrecht overleden

Ons heeft het bericht bereikt dat één van de oprichters van Leergeld Utrecht en erelid Betty Karreman onlangs op 84-jarige leeftijd is overleden. Leergeld Utrecht is opgericht op 3 november 2000. Vanaf dat eerste begin tot 14 januari 2011 was Betty voorzitter van het bestuur. Oud-bestuursleden Piet van der Hoorn en Bernard de Leest schreven een kort in memoriam.

“Betty droeg Leergeld een warm hart toe. Als voormalig docent Geschiedenis aan het Bonifatiuscollege wist zij als geen ander dat als kinderen nu niet mee kunnen doen, daar later leergeld voor betaald moet worden. Ze had een groot gevoel voor rechtvaardigheid en kon zich buitengewoon boos maken over allerlei maatschappelijke misstanden.

Betty was vooruitstrevend maar ook een gelovig katholiek en ook daar had zij een gefundeerd oordeel over. Doordat zij goede contacten had met de Vincentiusvereniging in Utrecht kon Leergeld bij de start over een financiële bijdrage uit die hoek beschikken. Met bekwame hand leidde Betty de Stichting door de eerste jaren heen.

Dat was geen sinecure omdat Leergeld nog geen bekende organisatie was. Het bestuur moest alle zeilen bijzetten: de vraag naar hulp was groot en het werven van fondsen niet makkelijk. Mede dankzij de inspanningen van Betty slaagde Leergeld er in om in Utrecht vaste voet aan de grond te krijgen en worden er steeds meer kinderen geholpen.

Ook nadat Betty uit het bestuur was gegaan bleef zij betrokken bij het wel en wee van Leergeld. Als oud-bestuursleden hebben wij contact met haar gehouden en kwamen wij bij haar thuis, waar altijd ‘een goed glas’ te vinden was. Daar spraken wij de situatie in de wereld door.

Vorig jaar maakte haar gezondheidssituatie het noodzakelijk dat zij haar huis, waar ze nog zelfstandig woonde, moest verruilen voor een plek in een verzorgingshuis. Daar ging haar gezondheid vrij snel achteruit. In de nacht van 4 op 5 februari is zij overleden.”

Piet van der Hoorn en Bernard de Leest
oud-bestuursleden