21ste verjaardag Leergeld Utrecht

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover, de 21ste verjaardag van Leergeld Utrecht.

Onze verjaardag:

Het is gek om ons bestaan te vieren. Regelmatig horen we mensen zeggen: “eigenlijk zouden jullie niet hoeven te bestaan”. Deze mensen hebben zeker gelijk. Al jaren zetten wij ons in om kinderen in Utrecht te helpen, zodat zij kunnen blijven meedoen in onze stad. Ondanks dat we leven in een welvarend land, groeien er in Nederland toch 400.000 kinderen op in armoede. Dit is schrijnend.

In Utrecht werken we met man en macht samen om de 13.000 kinderen te helpen, waarbij uitsluiting van school en sport dreigt. Daarom organiseren wij onze verjaardag. Niet om te vieren dat we bestaan, maar om constant het geluid te laten horen dat armoede bestaat en het de ontwikkeling van kinderen in de weg staat.

Wat gaan we doen:

Op woensdag 3 november houden we twee bijeenkomsten. Aan het begin van de middag vieren wij het samen met de Utrechtse kinderen. Later op de middag met onze samenwerkingspartners.
Het afgelopen jaar deden wij onderzoek naar het bereiken van de ‘werkende armen’. In dit onderzoek gaven we kinderen de ruimte om hun idee over armoede op te schrijven. Dit deden zij in de vorm van een brief aan de burgemeester. Tijdens de eerste bijeenkomst worden de brieven aan burgemeester Dijksma overhandigd.

Tijdens de tweede bijeenkomst staat vooral ons groeiplan centraal. Wij vinden de dreiging van uitsluiting voor 13.000 kinderen onacceptabel. De komende jaren gaan we er alles aan doen om al deze kinderen te ondersteunen. Het probleem van armoede wordt in een spreekbeurt door een leerling prachtig zichtbaar gemaakt. Genoeg stof tot napraten, hiervoor is de ruimte tijdens de borrel.

Het programma tweede bijeenkomst:
15:30 Inloop
16:00 Start programma
• Welkom
• Spreekbeurt door een kind over opgroeien in armoede
• Presentatie onderzoek ‘Werkende armen’, door Jens van Kamp & Harmen van de Kamp
• Terugblikken en vooruitzien. Korte geschiedenis van Leergeld Utrecht en presentatie Groeiplan Leergeld Utrecht, door Selma Bas voorzitter bestuur Leergeld Utrecht
18:00 Gezamenlijke borrel

Heb je interesse om aanwezig te zijn, laat het ons weten per e-mail. coordinator@leergeldutrecht.nl