Kleding delen in de geest van Sint Maarten

Op 11 november viert Utrecht de dag van Sint Maarten. Op deze koude herfstochtend overhandigde Stichting Leergeld Utrecht symbolisch de Sint Maarten kledingpas aan de Utrechtse wethouder Voortman en aan kinderen van het Waldorf College, tijdens de openingsceremonie van de Sint Maartensviering achter het stadhuis.

De legende wil dat de soldaat Sint Maarten 13 eeuwen geleden zijn mantel deelde met een bedelaar omdat die het zo koud had. Sint Maarten is ook al eeuwen lang de schutspatroon van de stad Utrecht. Het is dan ook passend dat Stichting Leergeld Utrecht de Sint Maarten kledingpas vanaf vandaag uitreikt aan gezinnen die het financieel zwaar hebben. Met de kledingpas kunnen kinderen onder andere een warme winterjas aanschaffen.

Linda Voortman, die de pas in ontvangst nam, speechte kort: “Utrecht is de stad van Sint Maarten en het is nog steeds de stad waarin mensen omzien naar elkaar. Dat is nu ook hard nodig. De kledingpassen helpen. Al veel mensen hebben een beroep gedaan op de passen en de actie loopt nog door. Ik roep mensen op: kun je wat missen, doneer dan voor deze pas.” Tot nu toe hebben ruim 5000 kinderen zich aangemeld voor de pas. En stichting Leergeld verwacht nog veel meer aanvragen.

Voortman suggereerde:  “We hebben allemaal €190 energievergoeding gekregen. Veel mensen hebben dat geld hard nodig. Maar wie het geld niet voor de energierekening nodig heeft, kan dat geld  misschien doneren aan een goed doel, zoals Stichting Leergeld.”

De kinderen van het Waldorf College gaven vandaag al het goede voorbeeld door zelf ook geld op te halen met een handgeschreven oproep. Ze wilden op deze dag op het Vredenburg gaan staan met “gekke kleren aan,” zoals een van de jongens vertelde.


Er breekt voor velen een moeilijke periode aan. Deze winter gaan er duizenden kinderen zonder warme jas naar school, in ons eigen Utrecht. Vorig jaar ging het om ruim 13.000 kinderen. Door de stijgende prijzen verwachten we dat dit aantal toeneemt tot meer dan 20.000 kinderen deze winter.

Stichting Leergeld Utrecht gaat de uitdaging aan: wij stellen ons tot doel zoveel als nodig de Utrechtse kinderen te helpen aan een warme jas. Doe mee en zorg ervoor dat we samen de kwetsbare Utrechtse kinderen kunnen helpen! De winter staat voor de deur. Utrechtse kinderen hebben jouw hulp nú nodig.

Doe mee met onze crowdfunding, zodat deze kinderen met een warme jas naar school kunnen. Ga nu naar www.voorjestadsie.nl/kledingpas