Informatie schoolkosten middelbare school
Als je kind naar de middelbare school gaat, kunnen de kosten snel oplopen. Je hoeft niet altijd alle kosten zelf te betalen. Hier vind je alle informatie over schoolkosten, wie wat moet betalen en hoe je ondersteuning kan vragen.
- Als je kind op 1 juli 11 jaar is en komend schooljaar naar de middelbare school gaat, dan heeft hij/zij recht op een U-pastegoed van €385. Vraag dit snel aan bij het U-pasbureau en kies in het contactformulier bij onderwerp voor “Aanpassen van U-pastegoed”.
- Op de website waar je de schoolboeken bestelt, wordt een groot aantal extra materialen aanbevolen. Ons advies is de extra materialen niet te bestellen. Je bespaart veel geld als je alleen de verplichte materialen bestelt. De rekening voor de extra materialen moet je zelf betalen, je krijgt geen hulp van de school of Leergeld Utrecht.
- Vergelijk de prijzen van winkels waar je schoolspullen kunt kopen.
- In sommige gevallen is een tweedehands exemplaar ook geschikt.
- Mogelijk kun je een toeslag krijgen voor de kinderen: het Kindgebonden Budget, zie https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/kindgebonden-budget/kindgebonden-budget
Je kunt ons mailen, whatsappen of bellen met je vragen.
Mailen kan naar info@leergeldutrecht.nl
Bellen kan naar 030-7370332 tijdens de telefonische spreekuren.
De spreekuren zijn:
- Maandag 9.30-12.00 uur
- Dinsdag 13.30-14.30 uur
- Donderdag 9.30-12.00 uur
Stuur een bericht via Whatsapp naar 030-7370332 (u kunt niet bellen via Whatsapp)
Als je kind naar de middelbare school gaat, zijn de kosten hoger dan op de basisschool. Er zijn verschillende soorten schoolkosten. Je hoeft niet alle schoolkosten zelf te betalen. Sommige kosten moet de school betalen. Ook voor andere kosten is er steun.
In dit overzicht staat wie verantwoordelijk is voor de kosten, de school of de ouders.
Er zijn vier soorten schoolkosten:
- Kosten voor de school
- Kosten voor ouders/ verzorgers
- Kosten voor laptops
- Vrijwillige ouderbijdrage (schoolkamp, excursies e.a. activiteiten)
- Kosten voor school
De school is verantwoordelijk voor lesmateriaal, zoals leerboeken, werkboeken, projectboeken, examentraining en eigen lesmateriaal.
In dit overzicht staat wat de school ook zelf betaalt en niet aan jou als ouder mag vragen.
2. Kosten voor ouders/ verzorgers
Sommige materialen moeten door ouders/ verzorgers zelf betaald worden. Het gaat dan om kosten voor persoonlijke materialen die langer dan een jaar meegaan. Het kan gaan om een atlas, woordenboeken, rekenmachine, multomap, gereedschap.
Soms is het niet nodig woordenboeken en een atlas (nieuw) aan te schaffen. Kinderen zoeken veel op het internet. We raden aan af te wachten wat écht nodig is. Soms zijn er aanbiedingen of kun je iets tweedehands aanschaffen. Bij Leergeld Utrecht kan je aan het eind van een schooljaar een Schoolspullenpas aanvragen waar je een deel van deze schoolspullen mee kunt kopen. Deze is helaas maar voor een beperkte groep kinderen die naar de middelbare school gaat aan te vragen. Houd daarvoor onze website in de gaten. Als in de bovenbouw een grafische rekenmachine verplicht is kun je deze aanvragen bij Leergeld Utrecht.
3. Kosten voor laptop of tablet
Scholen kunnen jou vragen een laptop of tablet aan te schaffen voor je kind. Als je dit niet zelf kunt betalen, moet de school jou helpen. De school is ervoor verantwoordelijk dat elk kind de juiste middelen heeft om het schoolwerk te maken. Sommige middelbare scholen hebben een solidariteitsfonds om te helpen. Vaak vragen zij ouders ook de U-pas te gebruiken. Vanaf 1 april kan je op deze website zien welke regeling de middelbare school van jouw kind heeft en bij wie je een aanvraag in kunt dienen: bij Leergeld Utrecht of bij de school. Neem voor de zomervakantie contact op met de school of met Leergeld Utrecht. Volgens de wet is de school verplicht te helpen. Dat kan ook zijn met een leenlaptop. Wij hebben een brief gemaakt die je aan de school kan laten zien. Hierin staat precies wie wat moet regelen of betalen. Die brief kan je hier vinden.
4. Schoolkamp, excursies en andere activiteiten (Vrijwillige ouderbijdrage)
Kosten voor schoolkampen, schoolreisjes, buitenlandse reizen en gala’s buiten het verplichte programma vallen onder de vrijwillige ouderbijdrage. Deze bijdrage hoef je niet te betalen, hij is vrijwillig. Alle kinderen mogen meedoen met deze activiteiten, ook als ouders niet betalen. Ook hiervoor hebben sommige scholen een solidariteitsfonds. Vanaf 1 april kan je hier zien hoe dat op de school van jouw kind is geregeld. Neem voor meer informatie contact op met de school of met Leergeld Utrecht. Wij hebben ook een brief gemaakt die je aan de school kan laten zien. Hierin staat precies wie wat moet regelen of betalen. Die brief kan je hier vinden.
Algemene informatie schoolkosten
Wil je meer weten over je rechten met betrekking tot schoolkosten en vrijwillige ouderbijdrage kijk dan hier voor meer informatie van de overheid en hier voor een folder met uitleg. Ook op de website van Ouders & Onderwijs vind je veel informatie.
Fiets
Is er een fiets nodig om naar school te gaan? Bij Leergeld Utrecht kan je een aanvraag doen voor een tweedehands fiets. Daarvoor vragen wij een eigen bijdrage van € 30. Als die eigen bijdrage een probleem is, laat het ons dan weten.
Voor extra activiteiten buiten de lessen om, hoeven ouders niet te betalen als ze dat niet kunnen of willen. Voorbeelden zijn een sportdag, een museumbezoek of een schoolreis. Deze kosten vallen onder de vrijwillige ouderbijdrage. Vrijwillig betekent dat je niet verplicht bent om de ouderbijdrage te betalen. De kosten voor bijvoorbeeld schoolkampen, schoolreisjes, buitenlandse reizen, tweetalig onderwijs en gala’s vallen ook onder de vrijwillige ouderbijdrage. Je kind mag dan nog steeds meedoen met de extra schoolactiviteiten, zoals een schoolreis. Wij hebben ook een brief gemaakt die je aan de school kan laten zien. Die kan je hier vinden.
Wil je meer weten over je rechten met betrekking tot schoolkosten en vrijwillige ouderbijdrage kijk dan hier voor meer informatie van de overheid en hier voor een folder met uitleg. Ook op de website van Ouders & Onderwijs vind je veel informatie. Hieronder vind je ook een overzicht van de overheid van schoolkosten. En een overzicht welke schoolkosten niet aan ouders mogen worden doorberekend. Brengt de school deze toch in rekening, neem dan contact op met de school of met Leergeld Utrecht.
Het verschilt per school welke regeling er is voor de schoolkosten. Ben je benieuwd naar de regelingen van de middelbare scholen in Utrecht? Kies dan hieronder de school waar je de informatie van wilt en geef aan of je kind een U-pas heeft. Let op: dit zijn de regelingen voor het schooljaar 2024-2025. De regelingen voor volgend schooljaar 2025-2026 kunnen anders zijn. Wij werken de informatie per school in april 2025 weer bij.
N.B. staat de (toekomstige) school van je kind er niet tussen, neem dan contact met ons op.
Het verschilt per school welke regeling er is voor de schoolkosten. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een of meer middelbare scholen? Kies dan hieronder de school waar je de informatie van wilt en geef aan of je kind een U-pas heeft. De regelingen die je hier ziet, gelden voor het schooljaar 2024-2025.
N.B. staat de (toekomstige) school van je kind er niet tussen, neem dan contact met ons op.
Informatie schoolkosten per school
Wil je een aanvraag doen bij Leergeld Utrecht?
Klik op de knop Aanvraag doen en vul de gevraagde gegevens zo duidelijk en volledig mogelijk in. Deze gegevens hebben wij nodig om de aanvraag zo goed en snel mogelijk te behandelen.