Shayan merkt steeds meer verschil tussen arm en rijk

De ambitieuze Shayan (24) zit in het laatste jaar van maar liefst twee studies op de Technische Universiteit Delft. Ondanks zijn uitdagende verleden bouwt hij aan een succesvolle toekomst. Wat betekende het voor hem om met geldgebrek op te groeien? En hoe kijkt hij daar nu op terug?

Integreren in Nederland

Ik woon nu langer in Nederland dan ik in Iran heb gewoond. Ik was 11 toen we hier naartoe kwamen. Destijds was het minder druk in Ter Apel. We hoefden niet buiten te slapen. Binnen twee weken konden we naar een ander AZC. Zelf vond ik dat een leuke tijd. Voor mijn ouders was het stressvoller, maar ik was nog een kind. Ik speelde met kinderen uit allerlei verschillende culturen. Ik leerde dat iedereen anders is. Ik leerde om tolerant te zijn als andere mensen anders denken.

Ik werd bijna 13 toen we dit huis in Utrecht kregen toegewezen. We wonen er nu nog steeds. Ik kwam terecht op het vmbo. Vanwege mijn taalachterstand onderschatten ze mijn niveau. Ik deed eerst kader, toen theoretische leerweg, toen havo, toen vwo. Doordat ik deze route moest lopen, deed ik 2 jaar langer over de middelbare school dan eigenlijk nodig was.

Regelingen en hulp

Mijn ouders hadden in die tijd nog geen werk. Ze waren nog bezig de taal te leren en ze deden vrijwilligerswerk. Nederland heeft veel regelingen voor mensen met een laag inkomen, zoals een uitkering, kinderbijslag, allerlei toeslagen, de U-pas en stichtingen zoals Leergeld Utrecht. Dat is fijn. Maar vind die regelingen maar eens als je niet weet dat ze bestaan… En bovendien de taal nog niet beheerst.

Gelukkig vonden we onze weg naar Leergeld Utrecht. Daar deden we door de jaren heen verschillende aanvragen. Dankzij Leergeld Utrecht kon ik een laptop kopen en meerdere keren een fiets. En ik kon mee op schoolreisje. Voor een kind zijn dat soort dingen heel belangrijk. Je wilt erbij horen als kind; niet anders zijn. Ook ervaarde ik de samenwerking tussen scholen, de gemeente en Leergeld als heel positief. Ze bedachten samen een oplossing voor ouders die de jaarlijkse ouderbijdrage niet kunnen betalen: de school schold een deel kwijt, een ander deel kon ik betalen van de U-pas en het laatste deel nam Leergeld Utrecht voor haar rekening.

Kinderen in armoede

Ik herinner me uit die tijd dat er kinderen waren uit gezinnen die het financieel makkelijk hadden, en kinderen die het moeilijker hadden. Ik hoorde bij die laatste groep. Ik moest vaak twee keer nadenken voordat ik iets kocht. Ik moest prioriteiten stellen. Ik ben bijvoorbeeld een keer niet meegegaan met een schooluitje. Het was geen makkelijke tijd, maar er zijn veel dingen waar ik toch dankbaar voor ben. Ik had ook afleiding op allerlei manieren. Ik had vrienden, ik hielp mijn ouders en was toen ook al bezig met wat ik wilde bereiken.

Inmiddels is alles duurder geworden, en zijn de verschillen tussen de kinderen groter. Sommige kinderen lopen in het nieuwste en het mooiste. Andere kinderen wonen in gezinnen zonder basisvoorzieningen. Dat heeft gevolgen voor hoe kinderen met elkaar omgaan. Om kleding als voorbeeld te nemen: er zijn scholen waarop kinderen elkaar aanspreken op de kleding die ze dragen. Als kind kun je je gekwetst voelen als andere kinderen meer hebben. Dat doet iets met je zelfbeeld.

De toekomst

Mijn ouders hebben inmiddels hun eigen restaurant. Zelf rond ik dit jaar mijn bachelors af, en volgend jaar ga ik een master doen. Naast mijn studie help ik mijn ouders met de administratie en heb ik een bijbaan in programmeren. Werkervaring is belangrijk voor op mijn CV.

Na mijn studie ga ik op zoek naar werk waarmee ik kan bijdragen aan verandering. Het liefst concrete veranderingen die de samenleving beter maken. In Nederland streven veel mensen naar een comfortabel leven. Tot op een zeker niveau is dat goed en logisch, maar het kan ook te comfortabel worden. Ik wil altijd blijven meeleven met de mensen om me heen. Ik weet hoe het is om periodes mee te maken dat ‘t anders gaat dan hoe ik het wil. Gelukkig heeft dat ook positieve impact. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu een doorzetter ben.

Elke vorm van ondersteuning tijdens moeilijke periodes helpt om die tijd door te komen. Leergeld Utrecht was een van die partijen, en dat heeft voor mij destijds een groot verschil gemaakt. Ik ben trots op waar ik nu ben, en dankbaar voor alle regelingen die daaraan hebben bijgedragen. Ik hoop dat Leergeld nog veel kinderen kan helpen.’


Er breekt voor velen een moeilijke periode aan. Deze winter gaan er duizenden kinderen zonder warme jas naar school, in ons eigen Utrecht. Vorig jaar ging het om ruim 13.000 kinderen. Door de stijgende prijzen verwachten we dat dit aantal toeneemt tot meer dan 20.000 kinderen deze winter.

Stichting Leergeld Utrecht gaat de uitdaging aan: wij stellen ons tot doel zoveel mogelijk kinderen te helpen aan een warme jas. We hebben al geld opgehaald om 1.700 kinderen te helpen. Dit is niet genoeg. Doe mee en zorg ervoor dat we samen 2.000 van de meest kwetsbare kinderen kunnen helpen! De winter staat voor de deur.. Utrechtse kinderen hebben jouw hulp nú nodig.

Doe mee met onze crowdfunding, zodat deze kinderen met een warme jas naar school kunnen. Ga nu naar www.voorjestadsie.nl/kledingpas