Minder geld voor sport en cultuur – zo gaat Leergeld Utrecht hiermee om

In 2024 is er helaas minder geld voor sport en cultuur. Hier lees je daar meer over: Minder geld voor Sport en Cultuur – Stichting Leergeld Utrecht . Dit komt omdat er veel meer aanvragen worden gedaan bij Leergeld Utrecht en het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Het Jeugdfonds Sport en Cultuur heeft helaas moeten besluiten de maximale bedragen voor sport en cultuur te verlagen. Het maximale bedrag voor sport is in 2024 225 euro en voor cultuur (muziek, dans, toneel, rap etc) 425 euro.

Als Leergeld Utrecht gaan we hier zo mee om:

 • Voor de aanvragen uit 2023 hanteren wij de maximumbedragen die in 2023 golden:  600 euro voor sport en 850 voor cultuur. 
  Als je in 2023 een aanvraag hebt gedaan nemen wij contact met je op.
  We hebben dan twee facturen nodig in plaats van 1.
 • Voor de aanvragen uit 2024 gelden de nieuwe maximumbedragen: 225 euro voor sport en 425 euro voor cultuur. Wij hebben als Leergeld Utrecht te weinig geld om deze bedragen te verhogen. Als je een aanvraag hebt gedaan in 2024 waarvan het lesgeld voor sport hoger is dan 225 euro en voor cultuur hoger is dan 425 euro, nemen wij contact met je op. Lees verder wat het betekent als de sport van jouw kind duurder is dan 225 euro, of als de dansles/muziekles/rap/zang/toneelles/theaterles etc duurder is dan 425 euro.

Aanvragen 2024 voor sport en cultuur
Wat kan je doen als de vergoeding van 225 euro te weinig is om de sportkosten te betalen of de vergoeding van 425 te weinig is om de cultuurkosten te betalen?

  • Via de U-pas bijbetalen
  • Als de U-pas niet wordt geaccepteerd, als de U-pas leeg is of als je  geen U-pas hebt, dan moet je het verschil zelf bij betalen. (wil je weten of je recht hebt op een U-pas, klik hier )
  • Bekijk of de sport/cultuur voor een kortere tijd gedaan kan worden, bijvoorbeeld in blokken of met een strippenkaart die onder de maximumbedragen vallen.
  • Bekijk of het lesgeld voor sport of cultuur ergens anders lager is.
  • Bekijk bij goed welke vergoeding mogelijk is voor kleding etc, bijvoorbeeld via het Paul Verweelfonds: Aanvraag sportkosten – Stichting Leergeld Utrecht
  • Probeer in gesprek te gaan met de sportclub, dans-, muziek-, theaterschool etc om een oplossing te vinden. Sommige clubs staan daar voor open.

Is de sport duurder dan 225 euro of is de cultuur (dans, zang, muziek, toneel etc) duurder dan 425 euro en kunt u het restbedrag echt niet betalen? Laat dit ons weten.  We moeten de aanvraag dan helaas stopzetten.

Is er nog iets onduidelijk? Mail naar info@leergeldutrecht.nl of bel tijdens het telefonisch spreekuur naar 030-7370332. U kunt ook een whatsappbericht sturen naar 030-7370332.

Spreekuren zijn:

 • Maandag 9.30-12.00 uur
 • Dinsdag 13.30-14.30 uur
 • Donderdag 9.30-12.00 uur

Wij vinden het als Leergeld Utrecht enorm vervelend dat de nieuwe maximumbedragen niet voor alle sporten en voor alle muziekles, dansles, toneel etc genoeg is om het lesgeld te betalen. Wij willen namelijk heel graag dat elk kind aan sport en cultuur kan doen. Daar blijven we ons uiterste best voor doen.